Γενικά Θέματα

Αντηλιακή προστασία

Posted On 7 Δεκεμβρίου, 2015 at 7:29 μμ by / No Comments

antiliako

Aντηλιακή προστασία

Ο  ήλιος έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες τόσο στην σωματική μας ανάπτυξη, όσο και στην ψυχική μας ευεξία. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο τα οφέλη του ήλιου, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν από την υπερβολική και χωρίς προφυλάξεις έκθεση στην  ηλιακή ακτινοβολία.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστική (δηλαδή, αθροίζεται χρόνο με το χρόνο) και μπορεί να προκαλέσει, από μια ήπια βλάβη, όπως ερύθημα, έως μια πολύ πιο σοβαρή, όπως φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος.

H υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ του ηλίου θεωρείται επικίνδυνη, για την υγεία μας.

Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλη τη διάρκεια του χρόνου και διεισδύουν μέσα από λεπτά ρούχα, τζάμια, ακόμα κι από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας. Είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, (A από το Aging, δηλαδή γήρανση) επειδή διαπερνούν την επιδερμίδα, καταστρέφοντας τα κύτταρα που βρίσκονται βαθύτερα. Και δυστυχώς, ενώ πιστεύουμε ότι το ηλιοκαμένο δέρμα μας χαρίζει χρόνια, στην ουσία συντελεί στη φωτογήρανση. Οι πανάδες, οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες του δέρματος, η χαλάρωση, η τραχύτητα, οφείλονται κυρίως στις ακτίνες UVA.

Προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, για τον καρκίνο του δέρματος

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μια αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως, το 90% των οποίων οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι ακτίνες UVB είναι οι δυνατές ακτίνες που προκαλούν εγκαύματα το καλοκαίρι (Β από το Burn, δηλαδή έγκαυμα) και κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ευθύνονται για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα επειδή η δράση τους έχει συσσωρευτική ιδιότητα από χρόνο σε χρόνο. Επειδή αντανακλούνται στο νερό και στο χιόνι όμως, χρειάζονται κι εκείνες προστασία όλο το χρόνο.

Είναι αναγκαίο όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακά να κάνουμε τα εξης:

Να επιλέγουμε αδιάβροχα αντηλιακά, ειδικά, αν είμαστε αρκετή ώρα, μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.

-Να κάνουμε χρήση  αρκετής ποσότητας αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

-Να επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακού, μετά το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.

-Ν’ αυξήσουμε την ποσότητα, τη συχνότητα και το δείκτη προστασίας, για τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

-Να φορέσουμε αντηλιακό, 30 λεπτά, πριν “βγούμε” στον ήλιο.

-Ν’ αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, πρέπει να είμαστε, ιδιαίτερα, προσεκτικοί, εάν:

-Έχουμε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ξανθά, κόκκινα ή καστανόξανθα μαλλιά, γαλάζια ή γκρίζα μάτια, φακίδες ή καψίματα, πριν το μαύρισμα.

-Είμαστε πολλή ώρα σε ανοιχτούς χώρους.

-Υποβληθήκαμε, πρόσφατα, σε θεραπεία, για καρκίνο του δέρματος.

-Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, για καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα μελάνωμα.

-Εργαζόμαστε και κινούμαστε, σε κλειστούς χώρους, καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας (οι πολλές συνεχόμενες ώρες ηλιοθεραπείας το Σαββατοκύριακο θα μας βλάψουν).

-Ζούμε ή κάνουμε διακοπές, σε μεγάλα ύψη, όπως βουνά (η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνεται κατά 4 έως 5%, για κάθε 300 μέτρα, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας).

-Κάνουμε διακοπές, κοντά στον Ισημερινό.

-Πάσχουμε, από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, όπως “ερυθηματώδης λύκος”.

-Κάνουμε κάποια θεραπευτική αγωγή, που περιλαμβάνει έστω ένα από τα παρακάτω φάρμακα:

Παρασκευάσματα, για την ακμή

Αντιβιοτικά, που περιέχουν τετρακυλίνη

Αντισταμινικά

Αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνο

Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Ηρεμιστικά ή παρασκευάσματα για την ναυτία

Φάρμακα, που περιέχουν σουλφαμιδίνη

Αγχολυτικά

Διουρητικά

Φάρμακα για τον διαβήτη Όταν κάνουμε κάποια θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, πριν ξεκινήσουμε για διακοπές, γιατί κάποια φάρμακα γίνονται επικίνδυνα, σε συνδυασμό, με την έκθεση στο ήλιο.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η προστασία από τον ήλιο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά.

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Τα μάτια ενός μικρού παιδιού είναι επίσης ευαίσθητα σε ερεθισμό από το εκτυφλωτικό φως του ήλιου.

Για την προστασία από τα προβλήματα τώρα και αργότερα στη ζωή, οι γονείς πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν το δέρμα και τα μάτια των παιδιών τους από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές είναι:

  • Να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 πμ. έως 3 μμ.. Αυτές τις ώρες αιχμής της ημέρας είναι όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες.

  • Καλύψτε το μωρό με ένα μακρύ, λευκό βαμβακερό ρούχο και ένα πλατύγυρο καπέλο. Στην αγορά κυκλοφορούν ρούχα για τα παιδιά που προστατεύουν από τον ήλιο με δείκτη προστασίας 30. Ενώ ένα βρεγμένο μπλουζάκι έχει 6.

  • Τοποθετήστε το βρέφος ή το παιδί σας κάτω από μια μεγάλη ομπρέλα. Μην ξεχάστε την προστασία του μωρού από ηλιαχτίδες που αντανακλούν από το νερό και την λευκή άμμο.

  • Καλύψτε το παιδί σας με αντηλιακό. Επιλέξτε ένα προϊόν που είναι ήπιο για το νεανικό δέρμα. Να είστε βέβαιη ότι το απλώσατε στις ιδιαίτερα εκτεθειμένες περιοχές, όπως η μύτη, τα μάγουλα και τα αυτιά.

  • Βάλτε αντηλιακό για τα χείλη με δείκτη ηλιακής προστασίας τουλάχιστον 15. Αυτό θα προστατεύσει τα χείλη του παιδιού σας από φουσκάλες.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι UVB ακτίνες εισχωρεί στην επιδερμίδα και προκαλεί το μαύρισμα και το έγκαυμα, ενώ η UVΑ ακτίνες εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα προκαλώντας ρυτίδες, δυσχρωμίες και συνεισφέρει περισσότερο στη δημιουργία καρκίνου.

Έγκαυμα είναι η αντίδραση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα ανώτερα στρώματα του δέρματος απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν τη ρήξη των φλεβικών αγγείων και αφήνουν να διαρρέουν υγρά, προκαλώντας φλεγμονή (οίδημα, κνησμό, ερυθρότητα και ίσως φουσκάλες). Το δέρμα γίνεται κόκκινο σε διάστημα 2-6 ωρών από την έναρξη του εγκαύματος και συνεχίζει να κοκκινίζει για τις επόμενες 24-72 ώρες. Το έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει επίσης πονοκέφαλο, πυρετό και αίσθημα κόπωσης.

Αντιμετώπιση:

  1. Κάντε ένα δροσερό μπάνιο και μετά εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες και ενυδατική κρέμα.

  2. Μη σπάτε τις τυχόν φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να επιτευχθεί η επούλωση και να αποφευχθεί η μόλυνση. Αν σπάσουν μόνες τους, τότε χρησιμοποιείστε αντιμικροβιακή αλοιφή.

  3. Πάρτε κάποιο παυσίπονο-αντιφλεγμονώδες. Τα σκευάσματα αυτά έχουν δράση κατά των προσταγλανδινών και ανακουφίζουν από τον πόνο, ειδικά όταν λαμβάνονται εγκαίρως.

  4. Αποφύγετε κρέμες που περιέχουν βενζοκαϊνη (τοπικό αναισθητικό) γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

  5. Πίνετε αρκετά υγρά, ώστε να ενυδατωθείτε

  6. Αν το έγκαυμα προκαλεί φουσκάλες, είναι εκτεταμένο και νιώθετε αδυναμία, ατονία, ναυτία, τάση για έμετο, απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γιατρό

Μην ξεχνάμε να επιλέγουμε φυσικά και υποαλλεργικά αντηλιακά

Στην ορολογία των αντηλιακών, μας είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα προϊόντα με την ένδειξη Bio-eco που έχουν 100% φυσική σύνθεση, τα επικίνδυνα parabens που είναι χημικές ουσίες με αρνητικές επιδράσεις για την υγεία μας, τα υποαλλεργικά αντηλιακά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης, τα αδιάβροχα αντηλιακά που δεν αλλοιώνονται κατά την επαφή με το νερό.

Αφήστε μια απάντηση