Πρώτες ύλες

Το έλαιο ARGAN

Posted On 7 Δεκεμβρίου, 2015 at 5:59 μμ by / No Comments

ArganOil340

 

Το έλαιο ARGAN

 

Το λάδι ARGAN είναι το πλέον περιζήτητο φυτικό έλαιο, εξάγεται από τους πύρινες των καρπών του δένδρου Argania Spinosa.

Το λάδι ARGAN είναι ελαφρώς πιο σκούρο από το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο της κοσμετολογίας έχει ένα χρώμα κίτρινο – χρυσαφί, περίπου σαν το σησαμέλαιο.

Παράγεται στο Μαρόκο εδώ και αιώνες και το χρησιμοποιούσαν για οικιακές χρήσεις.

Υπάρχουν  δυο ειδών ελαία, της κοσμετολογίας και το οικιακό. Η βασική τους διαφορά είναι στον τρόπο παρασκευής τους. Αν οι καρποί καβουρντιστούν πρώτα παράγεται το βρώσιμο ενώ αν δεν καβουρντιστούν έχουμε το λάδι κοσμετολογίας.

Η ετησία παράγωγη καρπών για κάθε δένδρο είναι μεταξύ 120 και 180 κιλών.

Για κάθε 25 με 30 κιλά καρπών έχουμε περίπου 2 κιλά πυρήνων.

Χρειάζεται περίπου δυο μέρες χειρωνακτική εργασία για να πάρουμε 2 κιλά παρθένο έλαιο.

Το συγκεκριμένο δένδρο είναι εξαιρετικά σπάνιο, και ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια άγνωστο, ευδοκιμεί σε περιοχές μα χαμηλή βροχόπτωση και σήμερα καλύπτει περίπου 2.560.000 εκτάρια στην περιοχή του νοτιοδυτικού Μαρόκου.

Πρώτες αναφορές τόσο για το δένδρο όσο και για το παραγόμενο έλαιο έχουμε τον 13ο Αιώνα από τον πολυεπιστήμονα της εποχής Ibn Al Baytar.

Θεωρείτε από τα λίγα επιβιώσαντα είδη της τριτογενούς περιόδου μεταξύ 68 δισεκατομμύρια έως και 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο καρπός του συγκεκριμένου δένδρου είναι οβάλ και λίγο μεγαλύτερος από τον καρπό της ελιάς. Το εξωτερικό του στρώμα αποτελείται από μια χοντρή φλούδα η οποία περικλείει ένα πράσινο σαρκώδες εσωτερικό. Το ενδιάμεσο στρώμα αποτελείται από ένα σκληρό στρώμα που σπάζοντας το έχουμε το τελευταίο εσωτερικό στρώμα το οποίο μπορεί να περιέχει μέχρι 3 αμυγδαλωτούς πυρήνες από τους οποίους παίρνουμε και το έλαιο.

Οι καρποί πέφτουν από το δένδρο μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

Η διαδικασία ωρίμανσης του καρπού αλλάζει το σχήμα του και από πράσινο, όπως περίπου της ελιάς, γίνεται κίτρινο για να καταλήξει, εξαρτώμενο πάντα απ τον καιρό, σε καφέ σε περίπου δυο βδομάδες.

Τα οφέλη από την χρήση του συγκεκριμένου ελαίου αφορούν όλες τις ηλικίες και των δυο φύλων , αφορούν όλους τους τύπους δέρματος αλλά και τα μαλλιά και τα νύχια.

Το έλαιο ARGAN αναφέρεται πλέον στην παγκόσμια βιομηχανία καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς ως «υγρός χρυσός», «το θαυματουργό συαταικό» η ακόμα ακόμα και το «Μαγικό ελιξίριο της αντιγήρανσης» απωτελλώντας ετσι ενα υψηλής αξίας προϊόν στην παγκόσμια σκηνή.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο έλαιο τόσο σπουδαίο και μοναδικό ? Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες και αναλύσεις δερματολόγοι, κοσμετολόγοι καθώς και ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με το δέρμα και την προστασία του αποδεικνύουν ότι είναι η πλούσια περιεκτικότητα του σε φυτοστερόλες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και μια σπάνια μορφή της βιταμίνης Ε που περιέχει.

Εδώ και αιώνες το έλαιο ARGAN χρησιμοποιείτε από τις γυναίκες της περιοχής του Νότιου Μαρόκου σαν εργαλείο διατήρησης της ομορφιάς παράλληλα με την φαρμακευτική και οικιακή του χρήση, τρέφει και αναζωογονεί αποτελεσματικά τόσο το δέρμα όσο και τα μαλλιά και τα νύχια.

Σήμερα μετά την ανακάλυψη του και από τον Δυτικό κόσμο πολλοί ειδικοί που ασχολούνται με τα φυσικά καλλυντικά το θεωρούν σαν ένα θαύμα της φύσης.

Δεν αποτελεί λοιπόν μυστικό στις μέρες μας ότι οι θεραπευτικές προστατευτικές και αναπλαστικές ιδιότητες του έχουν αναδείξει το έλαιο ARGAN μεταξύ άλλων σε κορυφαίο αντιγηραντικό, τονωτικό και επουλωτικό παράγοντα για όλους τους τύπους του δέρματος και όλα τα δερματικά προβλήματα.

Παρέχει λοιπόν πολυεπίπεδη προστασία, θεραπεία και ανάπλαση του δέρματος για κάθε ηλικία.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το έλαιο ARGAN να είναι σήμερα ένα από τα θαυματουργά συστατικά στην σημερινή βιομηχανία παρασκευής φυσικών καλλυντικών.

Όσο αφορά την χρήση του στην περιποίηση των μαλλιών βασικά πλεονεκτήματα του είναι:

Α. Επαναφέρει στην φυσικά τους κατάσταση ξηρά και ταλαιπωρημένα από τις βαφές μαλλιά.

Β. Επαναφέρει την λαμπερή όψη της τρίχας από την ρίζα έως την άκρη με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο

Γ. Εύκολα εισχωρεί στον θύλακα της τρίχας από τους πόρους του δέρματος

Δ. Θεραπεύει από πιθανές μολύνσεις τον θύλακα της τρίχας

Ε. Δυναμώνει τα μαλλιά από την ρίζα

Στ. Βοηθάει και προστατεύει το μεγάλωμα των μαλλιών

Ζ. Βοηθάει στην εξάλειψη της πιτυρίδας.

Η χρήση με ψεκασμό του ελαίου στα μαλλιά μας εμφανίζει τελικά καλύτερα αποτελέσματα από την χρήση της καλύτερης κρέμας μαλλιών η του καλύτερου κοντίσιονερ.

Ελαιο ARGAN και Δέρμα

Ένας από τους κύριους λόγους που το Αργανέλαιο είναι τόσο θεραπευτικό, είναι η μεγάλη περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε Ωστόσο,το λάδι αργκάν περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, και  λινελαϊκό οξύ. Η έρευνα δείχνει ότι, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, καταπολεμά τυχόν φλεγμονή, ενώ ενυδατώνει το δέρμα.

Όταν εφαρμόζεται εξωτερικά, η τοκοφερόλη από την βιταμίνη Ε, επιταχύνει την ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων ενώ παράλληλα συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Το Αργανέλαιο απορροφάτε γρήγορα, και δεν αφήνει όπως τα συμβατικά καλλυντικά ένα ελαιώδες υπόλειμμα. Μετά τον καθαρισμό του δέρματος σας με ένα φυσικό καθαριστικό, ρίξτε μια σταγόνα στην παλάμη σας για να ζεσταθεί. Απλώστε με κυκλικές κινήσεις στο πρόσωπο και το λαιμό σας.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, ή σε ξηρά κλίματα, μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη επάλειψη αλλά να θυμάστε να χρησιμοποιείτε με φειδώ. Αυτό το λάδι είναι ήπιο και ασφαλές για χρήση ακόμα και γύρω από τα μάτια σας.

Απλώστε μία σταγόνα στο πρόσωπό σας, με απαλές κινήσεις, από τη βάση της μύτης σας στο τέλος του μετώπου σας και πάλι πίσω. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το κάτω από τα μάτια σας με το ίδιες απαλές κινήσεις. Η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη μείωση των λεπτών ρυτίδων και να κρατήσουν αυτό το ευαίσθητο δέρμα των ματιών επαρκώς ενυδατωμένο.

Η Τόνωση του δέρματος είναι ένα σημαντικό βήμα στην καθημερινή φροντίδα του δέρματός σας. Για ενα καθαρό και λαμπερό δέρμα φτιάξτε τη δική σας λοσιόν καθαρισμού.

Απλά ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ένα φακελάκι πράσινο τσάι και αφήστε το για 7-10 λεπτά. Αφαιρείτε το σακουλάκι και αφήνεται το μίγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέστε ένα ή δύο σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο  και 2-4 σταγόνες έλαιο argan, και κλείθστο  σε ένα καθαρό βάζο. Χρησιμοποιήστε το πρωί και βράδυ μετά τον καθαρισμό και πριν την χρήση της ενυδατικής κρέμας σας.

Αφήστε μια απάντηση